RADNO VREME

Ponedeljak – Petak: 10h – 20h

PRATITE NAS

24h Holter krvnog pritiska

Šta je 24-satni holter krvnog pritiska?

24-satni holter monitoring krvnog pritiska je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se krvni pritisak meri u određenim vremenskim intervalima. Holter je mali, nosivi uređaj koji registruje vrednosti krvnog pritiska. Snimanje traje jedan dan (24 sata).

Indikacije / zašto se radi 24-satni holter krvnog pritiska?

  • Tokom  jednokratnog merenja krvnog pritiska na ambulantom pregledu dobijaju se  vrednosti krvnog pritiska u momentu merenja. Ponekad ovaj način merenja  ne daje doktoru dovoljno informacija, zbog toga je potrebno uraditi  24-satni holter monitoring.
  • U cilju otkrivanja dnevnih i noćnih  varijacija (promena) vrednosti krvnog pritiska, fenomena “belog mantila”  (porast krvnog pritiska uzrokovan strahom od doktora, a ne oboljenjem),  povišenih ili sniženih vrednosti krvnog pritiska (kod dece, starijih  osoba, adolescenata, trudnica), „maskiranih” povišenih vrednosti krvnog  pritiska.
  • U cilju praćenja efekata lečenja (terapije).

Kako se izvodi 24-satni holter krvnog pritiska?

  • Na Vašu nadlakticu postavlja se manžetna koja je povezana sa holter  uređajem koji se nalazi u torbici koju ćete nositi pričvršćenu oko  pojasa. Manžetna se naduvava i krvni pritisak se meri tokom dana na  svakih pola sata, a tokom noći na sat vremena.
  • Dok nostite  holter uređaj dozvoljeno je da obavljate sve uobičajene aktivnosti. Neophodno je da vodite dnevnik aktivnosti i tegoba u kome ćete upisivati  šta ste radili tokom 24-časovnog snimanja i koje ste smetnje imali  (ukoliko ste ih  imali). Izuzetno je važno da sve smetnje i aktivnosti  upišete u dnevnik!
  • Nakon 24 sata doći ćete u Bel Medic da  vratite uređaj i donesete dnevnik aktivnosti i smetnji. Vaš lekar će uporediti vrednosti krvnog pritiska sa tegobama i aktivnostima iz dnevnika i saopštiće Vam i objasniti rezultate ispitivanja.

Potencijalni rizici 24-satnog holtera krvnog pritiska.

  • Nošenje holtera krvnog pritiska je potpuno bezbolna procedura i ne nosi rizik.
  • Možete osetiti laku nelagodnost prilikom pumpanja manžetne tokom merenja krvnog pritiska.

Priprema za 24-satni holter krvnog pritiska.

Tokom nošenja uređaj ne sme da se pokvasi zato što će se pokvariti. Zbog toga je zabranjeno da se tog dana kupate, tuširate ili plivate. Istuširajte se neposredno pre nego što snimanje počne.

Nakon snimanja 24-satnog holtera krvnog pritiska.

Možete se vratiti obavljanju svojih redovnih dnevnih aktivnosti.

Zakažite pregled

Popunite formu ispod i naše osoblje će vas kontaktirati u najskorijem roku.KARDIOLOGIJA

Stručni tim


Politika privatnosti
Koristimo kolačiće da poboljšamo vaše iskustvo dok koristite našu veb stranicu. Ako koristite naše Usluge preko pretraživača, možete ograničiti, blokirati ili ukloniti kolačiće putem podešavanja vašeg veb pretraživača. Takođe koristimo sadržaj i skripte trećih strana koje mogu koristiti tehnologije za praćenje. Možete selektivno dati svoju saglasnost u nastavku da biste dozvolili ugrađivanje takvih trećih strana. Za potpune informacije o kolačićima koje koristimo, podacima koje prikupljamo i načinu na koji ih obrađujemo, pogledajte našu Politika privatnosti
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google