RADNO VREME

Ponedeljak – Petak: 10h – 20h

PRATITE NAS

Spirometrija (Schiller) sa jednokratnim UZ senzorom

Šta je spirometrija

Spirometrija je test koji se veoma često koristi za ispitivanje disajne funkcije. To je jednostavan, brz i bezbolan test kojim meri zapremina (volumen) vazduha koju ispitanik može da izduva iz pluća. Koristi se u otkrivanju i praćenju astme, hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP-a) i drugih bolesti pluća. Ispitivanje traje oko 15 minuta.

Indikacije / zašto se izvodi?

 • U cilju otkrivanja i dokazivanja astme, hronične opstruktivne  bolesti  pluća (HOBP), hroničnog bronhitisa, plućnog emfizema, plućne fibroze…
 • U cilju praćenja efekata i uspešnosti terapije kod bolesnika koji imaju već boluju od ovih bolesti.

Kako se izvodi?

 • Spirometrija je ispitivanje koje se obavlja tako što dišete u cev   vezanu za aparat koja se zove spirometar. Pre nego što počnete sa   obavljanjem testa medicinski radnik će Vam detaljno objasniti tehniku   izvođenja testa. Potrebno je pažljivo slušate instrukcije i poželjno je   da postavljate pitanja ukoliko Vam nešto nije jasno. Ispravna tehnika   izvođenja testa je neophodna da bi rezultati ispitivanja bili tačni.
 • Tokom ispitivanja sedećete na stolici, medicinski radnik će Vam   postaviti štipaljku na nos. Sa aparatom (spirometrom) ste spojeni preko   “usnika” cevi (plastičnog ili kartonskog) koji se za svakog ispitanika   menja. Usnik morate obuhvati usnama tako da jezik ne ulazi u otvor   usnika, a vazduh ne izlazi van usnika i cevi dok dišete.
 • Prvo ćete   lagano disati kroz usnik. Nakon toda medicinski radnik će Vas zamoliti   da lagano izduvate sav vazduh iz pluća, udahnete maksimalno, zadržite   dah, čvrsto stisnete usne oko usnika i što jače i brže izduvate sav   vazduhiz pluća (dok se pluća potpuno ne „isprazne“). Posle ovog možete   disati normalno i odmoriti se.
 • U cilju tačnosti i ispravnosti rezultata testa potrebno je ispitivanje ponoviti 3 puta.

Potencijalni rizici

 • Spirometrija je veoma retko praćena komplikacijama. Kratkotrajno  nakon  testa možete osećati nedostatak vazduha ili vrtoglavicu.
 • Spirometriju ne treba da radite ukoliko ste nedavno imali srčani udar ili druge srčane probleme.
 • Veoma retko izvođenje testa može isprovocirati ozbiljnije probleme sa disanjem.

Priprema:

 • Potrebno je uzimanje određenih lekova izostavite pre ovog  ispitivanja,  ukoliko Vam je to lekar naglasio (kratko-delujuće ß2 –  agoniste treba  izostaviti 6 sati pre spirometrije, dugo-delujuće ß2 –  agoniste 12  sati, Ipratropium i Fenoterol 6 sati, a Tiotropium 24 sata).
 • Obucite komotnu odeću koja će Vam omogućiti da nesmetano obavite ispitivanje.
 • Pre spirometrije nemojte imati obilan obrok.

Zakažite pregled

Popunite formu ispod i naše osoblje će vas kontaktirati u najskorijem roku.PULMOLOGIJA

Stručni tim


Politika privatnosti
Koristimo kolačiće da poboljšamo vaše iskustvo dok koristite našu veb stranicu. Ako koristite naše Usluge preko pretraživača, možete ograničiti, blokirati ili ukloniti kolačiće putem podešavanja vašeg veb pretraživača. Takođe koristimo sadržaj i skripte trećih strana koje mogu koristiti tehnologije za praćenje. Možete selektivno dati svoju saglasnost u nastavku da biste dozvolili ugrađivanje takvih trećih strana. Za potpune informacije o kolačićima koje koristimo, podacima koje prikupljamo i načinu na koji ih obrađujemo, pogledajte našu Politika privatnosti
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google