RADNO VREME

Ponedeljak – Petak: 10h – 20h

PRATITE NAS

Ultrazvuk štitaste žlezde

Šta je ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvuk predstavlja siguran i bezbolan pregled. Proizvodi slike unutrašnjosti tela koristeći zvučne talase. Ultrazvučno snimanje se takođe naziva ultrazvučno skeniranje ili sonografija. Koristi malu sondu koja se zove pretvornik i gel koji se postavlja direktno na kožu. Visokofrekventni zvučni talasi putuju od sonde kroz gel u telo. Sonda sakuplja zvukove koji se odbijaju. Računar koristi te zvučne talase da bi stvorio sliku.

Ultrazvučni pregledi ne koriste zračenje (kao što se koristi sa rendgen zracima). Pošto su slike snimljene u realnom vremenu, one mogu prikazati strukturu i kretanje unutrašnjih organa tela. Takođe mogu pokazati da krv teče kroz krvne sudove.

Ultrazvučno snimanje je neinvazivni medicinski test koji lekarima pomaže u dijagnostici i lečenju zdravstvenih stanja.

Ultrazvuk štitne žlezde stvara slike štitne žlezde i susednih struktura u vratu. Štitna žlezda je smeštena ispred vrata neposredno iznad okovratnih kostiju i oblika je leptira, s jednim repom na obe strane vrata spojenim uskom trakom tkiva. To je jedna od devet endokrinih žlezda smeštenih u celom telu koje stvaraju i šalju hormone u krvotok.

Štitnu žlezdu čini hormon štitne žlezde, koji pomaže u regulisanju različitih telesnih funkcija, uključujući brzinu otkucaja srca. Vrlo je čest slučaj da se na štitnjači razviju nečistoće ili čvorići koji se na površini kože mogu ili ne moraju osećati.

Oko pet do 10 procenata odraslih imaće čvoriće na štitnjači koje lekar može prepoznati pri pregledu.

Ultrazvuk je veoma osetljiv i pokazuje puno čvorića koji se ne mogu osetiti. U nekim starosnim grupama, čvorići se vide na ultrazvuku kod čak 70 odsto odraslih.

Velika većina ovih čvorića su benigne regije tkiva štitne žlezde koje ne predstavljaju rizik za zdravlje. Manji deo njih su pravi tumori štitne žlezde i mogu zahtevati dalju dijagnozu ili lečenje.

Kada se koristi ultrazvuk štitne žlezde?

Uobičajeno se koristi:

  • da se utvrdi da li kvržica u vratu potiče od štitne žlezde ili susedne strukture
  • da analizira izgled čvorića štitnjače i utvrdi da li su oni najčešći benigni čvorići ili imaju karakteristike koje zahtevaju biopsiju. Ako je potrebna biopsija, aspiracija finih iglica vođena ultrazvukom može pomoći u poboljšanju tačnosti biopsije.
  • potražiti dodatne čvoriće kod pacijenata sa jednim ili više čvorova koji se osećaju na fizičkom pregledu
  • da se vidi da li je kvržica štitnjače tokom vremena značajno narasla

Budući da ultrazvuk daje slike u realnom vremenu, lekari ga mogu koristiti za vođenje postupaka, uključujući iglene biopsije. Biopsije koriste igle za vađenje uzoraka tkiva za laboratorijsko testiranje. Ultrazvuk se takođe može koristiti za usmeravanje umetanja katetera ili drugog uređaja za drenažu. Ovo pomaže da se osigura sigurno i tačno postavljanje.

Kako da se se pripremim za pregled?

Nosite udobnu, ležernu odeću. Možda ćete morati da uklonite svu odeću i nakit iz područja koje ćete pregledati.

Nisu potrebne druge pripreme.

Kako se izvodi postupak?

Za većinu ultrazvučnih pregleda ležićete licem prema gore na krevetu za pregled. Pacijenti se mogu okrenuti na bilo koju stranu kako bi poboljšali kvalitet slika. Jastuk se može postaviti iza ramena da bi se proširio deo na koji se skenira radi ultrazvučnog pregleda štitne žlezde. Ovo je posebno važno za malo dete sa veoma malo prostora između brade i grudi.

Nakon što se postavite na krevet za pregled, lekar subspecijalista kliničkog ultrazvuka naneće topli gel na vodenoj bazi na telo tela. Gel će vam pomoći da pretvarač ostvari siguran kontakt sa telom i eliminiše džepove vazduha između pretvarača i kože koji mogu blokirati zvučne talase da prođu u vaše telo. Pretvarač se postavlja na telo i pomera se napred-nazad preko područja koje vas zanima dok se ne usvoje željene slike. Obično nema nelagode od pritiska jer je pretvarač pritisnut na područje koje se ispituje. Međutim, ako se skeniranje vrši preko nežnog područja, možete osjetiti pritisak ili manju bol od pretvarača.

Nakon završetka snimanja, providni ultrazvučni gel će biti obrisan s vaše kože. Svi delovi koji se ne obrišu brzo će se osušiti. Ultrazvučni gel obično ne ostavlja mrlje ili uklanja boju.

Šta ću doživeti tokom i posle postupka?

Većina ultrazvučnih pregleda je bezbolna, brza i lako se podnosi.

Ultrazvuk štitne žlezde obično se završi u roku od 30 minuta.

Tokom pregleda možda ćete trebati produžiti vrat kako biste pomogli sonografu da ultrazvukom pregleda vašu štitnjaču. Ako patite od bolova u vratu, obavestite doktora kako bi vam on mogao pomoći da se smestite u udodan položaj za pregled.

Kada je pregled završen, od vas će se možda zatražiti da se obučete i sačekate dok se pregledaju ultrazvučne slike.

Nakon ultrazvučnog pregleda trebalo bi da budete u mogućnosti da nastavite svoje uobičajene aktivnosti odmah.

Zakažite pregled

Popunite formu ispod i naše osoblje će vas kontaktirati u najskorijem roku.ULTRAZVUK

Stručni tim


Politika privatnosti
Koristimo kolačiće da poboljšamo vaše iskustvo dok koristite našu veb stranicu. Ako koristite naše Usluge preko pretraživača, možete ograničiti, blokirati ili ukloniti kolačiće putem podešavanja vašeg veb pretraživača. Takođe koristimo sadržaj i skripte trećih strana koje mogu koristiti tehnologije za praćenje. Možete selektivno dati svoju saglasnost u nastavku da biste dozvolili ugrađivanje takvih trećih strana. Za potpune informacije o kolačićima koje koristimo, podacima koje prikupljamo i načinu na koji ih obrađujemo, pogledajte našu Politika privatnosti
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google