RADNO VREME

Ponedeljak – Petak: 10h – 20h

PRATITE NAS

Ultrazvuk abdomena

Šta je ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk trbuha (abdomena) je dijagnostički metod kojim se prikazuje  struktura različitih organa u trbušnoj duplji. To je bezbolan,  neinvazivan način pregleda jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa,  slezine, oba bubrega, nadbubrežnih žlezdi, mokraćne bešike, prostate  (kod muškaraca), kao i velikih krvnih sudova i limfnih čvorova u  trbušnoj šupljini. Pregled je potpuno bezbolan traje oko 30 minuta.

Ovim pregledom NE MOŽE se sagledati struktura želuca, tankog i debelog creva zato što su to šuplji organi ispunjeni gasom.

Indikacije / zašto se radi?

Ultrazvuk abdomena predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja organa u trbušnoj duplji:

  • Urođene anomalije, zapaljenske promene, ciste.
  • Benigni i maligni tumori.
  • Ciroza jetre, prisustvo kamena u žučnoj kesi ili bubregu.
  • Prisustvo slobodne tečnosti (ascit/ascites) u trbušnoj duplji.
  • Proširenje (aneurizma) i naslagE (plakovi) na velikim krvnim sudovima itd.

Kako se izvodi?

Ispitanik leži na krevetu za pregled, nakon čega lekar stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda je mali uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i postavlja se na trbuh pacijenta. Gel ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde.

Rizici

Pregled ne nosi nikakav rizik.

Priprema

Ne smete jesti 4 sata pre pregleda. Poslednji obrok koji ćete imati  pred snimanje treba da bude lagan npr. parče dvopeka i šolja čaja.

Potrebno je da 1,5 sat pre pregleda popijete oko 3-4 čaše tečnosti (vode) u roku od pola sata i da nakon toga ne mokrite.

Poželjno je da ne uzimate hranu koja nadima (pasulj, kupus, grašak, boraniju…) dva do tri dana pre pregleda.

Nakon ultrazvuka abdomena

Možete se nesmetano vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Zakažite pregled

Popunite formu ispod i naše osoblje će vas kontaktirati u najskorijem roku.ULTRAZVUK

Stručni tim


Politika privatnosti
Koristimo kolačiće da poboljšamo vaše iskustvo dok koristite našu veb stranicu. Ako koristite naše Usluge preko pretraživača, možete ograničiti, blokirati ili ukloniti kolačiće putem podešavanja vašeg veb pretraživača. Takođe koristimo sadržaj i skripte trećih strana koje mogu koristiti tehnologije za praćenje. Možete selektivno dati svoju saglasnost u nastavku da biste dozvolili ugrađivanje takvih trećih strana. Za potpune informacije o kolačićima koje koristimo, podacima koje prikupljamo i načinu na koji ih obrađujemo, pogledajte našu Politika privatnosti
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google