RADNO VREME

Ponedeljak – Petak: 10h – 20h

PRATITE NAS

Test opterećenja glukozom (OGTT)

Šta je test opterećenja šećerom (ogtt)?

Test opterećenja šećerom (glukozom) ili test tolerancije na glukozu je test kojim se procenjuje odgovor organizma na oralno (na usta) unetu glukozu. Predstavlja merenje koncentracije glukoze u serijskim uzorcima pre i nakon konzumiranja glukoze. Za izvođenje testa potrebno je 2-3 sata.

Indikacije / zašto se radi?

  • U cilju otkrivanja poremećaja u metabolizmu šećera (intolerancija glukoze, šećerna bolesti).
  • U cilju ranog otkrivanja (skrininga) šećerne bolesti (dijabetes melitusa).
  • U cilju otkrivanja šećerne bolesti u trudnoći (gestacijskog dijabetesa).

Kako se izvodi?

Test opterećenja glukozom odvija se u nekoliko faza. Kada stignete u Nucleus, član našeg medicinskog tima uzeće Vam uzorak venske krvi (koncentracija glukoze u ovom uzorku predstavlja koncentraciju glukoze  nakon gladovanja).

OGTT test (u cilju otkrivanja poremećaja metabolizma glukoze)

OGTT test se izvodi ujutro. Osam sati pre testa nemojte ništa jesti i piti. Prvi uzorak krvi uzima se našte (na prazan stomak). Istovremeno se  uzima i uzorak mokraće za analizu (na glukozu i ketonska tela-pozitivan  rezultat je kontraindikacija za izvođenje testa).

Nakon toga ćete  popiti 300 mL vodenog rastvora u kome je rastvoreno 75 grama glukoze  (deci se daje 1,5 grama glukoze na kg telesne mase, ali maksimalno 75  grama).

Tokom izvođenja testa potrebno je da mirujete, ne smete  ništa jesti, niti pušiti. Dozvoljeno je samo da pijete vodu. Krv za  analizu se ponovo uzima nakon 120 minuta i meri se koncentracija šećera  (glukoze) u krvi, a koncentracija šećera u mokraći meri se na početku i  na kraju testa. Potrudićemo se da Vam vreme koje provedete u Nuclesu-u  tokom izvođenja testa učinimo što prijatnijim i ugodnijim.

Skrining (rano otkrivanje) gestacijskog dijabetesa

Test se radi između 24. i 28. nedelje trudnoće (kod trudnica sa  niskim riikom za nastanak šećerne bolesti). Ukoliko postoji potreba test  se radi i ranije.

Tokom izvođenja testa potrebno je da mirujete,  tokom ta 3 sata ne smete ništa jesti, niti pušiti. Dozvoljeno je samo da  pijete vodu. Krv za analizu se ponovo uzima nakon 60, 120 i 180 minuta i  meri se koncentracija šećera (glukoze) u krvi, a koncentracija šećera u  mokraći meri se na početku i na kraju testa. Potrudićemo se da Vam  vreme koje provedete u Nucleus-u tokom izvođenja testa učinimo što  prijatnijim i ugodnijim.

Faktori rizika za nastanak gestacijskog  dijabetesa mogu biti: gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći,  dijabetes u porodici, gojaznost, metabolički sindrom ili sindrom  policističnih jajnika.

Ovaj test se u trudnoći može raditi i pre 24.nedelje ukoliko je koncentracija šećera u krvi pri rutinskom merenju povišena.

Priprema

Tri dana pre izvođenja testa potrebno je da se normalno hranite,  bez ikakvih restrikcija u ishrani (morate unositi najmanje 150g ugljenih  hidrata dnevno).

Test se izvodi u ranim jutarnjim časovima. 8-12  sati pre izvođenja testa ne sme ništa jesti, piti, niti pušiti.  Dozvoljeno je da popijete vodu. Ne smete se izlagati fizičkom naporu.

Obavestite lekara o svim lekovima koje uzimate u redovnoj terapiji.  Potrebno je da privremeno prestanete sa koirišćenjem lekova koji utiču  na metabolizam glukoze (Gluformin, Metformin, Glucophage…) u  konsultaciji sa Vašim lekarom.

Zakažite pregled

Popunite formu ispod i naše osoblje će vas kontaktirati u najskorijem roku.ENDOKRINOLOGIJA

Stručni tim


Politika privatnosti
Koristimo kolačiće da poboljšamo vaše iskustvo dok koristite našu veb stranicu. Ako koristite naše Usluge preko pretraživača, možete ograničiti, blokirati ili ukloniti kolačiće putem podešavanja vašeg veb pretraživača. Takođe koristimo sadržaj i skripte trećih strana koje mogu koristiti tehnologije za praćenje. Možete selektivno dati svoju saglasnost u nastavku da biste dozvolili ugrađivanje takvih trećih strana. Za potpune informacije o kolačićima koje koristimo, podacima koje prikupljamo i načinu na koji ih obrađujemo, pogledajte našu Politika privatnosti
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google